Genitale wratten

Genitale wratten worden, net als de gewone (voet-)wratten, veroorzaakt door een type van het Humaan Papilloma virus. De naam van dit type wratten zegt het eigenlijk al. Genitale wratten bevinden zich in de schaamstreek. Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met deze vorm van wratten. Besmetting vindt plaats via lichamelijk contact. In het geval van genitale wratten is er in de meeste gevallen sprake van een seksueel overdraagbare aandoening. Direct huidcontact bij de schaamstreek kan leiden tot een besmetting met dit virus.


Ontstaan van genitale wratten

Genitale wratten ontstaan door direct en indirect lichamelijk contact. Tijdens de geslachtsgemeenschap kan er een besmetting plaatsvinden als één van beide besmet is met het humaan papilloma virus. Niet alleen direct huidcontact, maar ook indirect huidcontact kan leiden tot een besmetting. Het gezamenlijk gebruiken van een handdoek of washandje kan ook voor een besmetting zorgen. In tegenstelling tot de meeste andere soorten wratten komen genitale wratten niet het vaakst voor bij (kleine) kinderen. Het zijn met name volwassenen die besmet raken. Dit wil echter niet zeggen dat kinderen niet besmet kunnen raken. Door gezamenlijk gebruik van washandjes en handdoeken kan er ook een besmetting plaatsvinden.

Klachten bij genitale wratten

Deze huidaandoening zal meestal niet tot medische klachten leiden. Soms zijn ze dan ook nauwelijks zichtbaar. Deze wratten bevinden zich niet alleen aan de oppervlakte van het lichaam, maar kunnen ook inwendig zijn genesteld in bijvoorbeeld de plasbuis of de vagina, maar ook in de anus. Klachten zullen ze echter nauwelijks geven. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen genitale wratten gaan jeuken. Nog zeldzamer bij deze vorm van wratten is pijn. Pijn komt nagenoeg nooit voor. Genitale wratten zijn echter wel zeer besmettelijk. Geslachtsgemeenschap is dan ook niet verstandig, ook niet met condoom aangezien deze de wratten meestal niet bedekt.

Genitale wratten verwijderen

Het goede nieuws is dat genitale wratten vanzelf weer verdwijnen. Het slechte nieuws is dat dit meestal wel 2 jaar kan duren. Een genitale wratten behandeling is dan ook in principe niet nodig. Soms zitten deze wratten inwendig genesteld en zal het de drager van het virus helemaal niet opvallen. In andere gevallen zitten ze wel aan de huidoppervlakte. Dit geeft met name cosmetische klachten. Door de uitwendige genitale wratten is de zin in geslachtsgemeenschap natuurlijk helemaal weg. Ook is het niet verstandig doordat ze uiterst besmettelijk zijn. Gelukkig zijn er manieren om sneller van deze vervelende wratten af te komen. Hiervoor gaat u naar de huisarts.

De huisarts zal verschillende opties geven ter behandeling van genitale wratten. Er bestaan verschillende crèmes en vloeistoffen die op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Afhankelijk van het type moet u soms dagelijks, om de paar dagen of wekelijks uw genitale wratten insmeren. Vraag eventueel uw partner om dit te doen als u er zelf niet bij kunt. De huisarts kan ze ook aanstippen met trichloorazijnzuur. Hiervoor dient u wekelijks terug te keren naar de huisarts. Meestal zijn de genitale wratten door behandeling met crèmes, vloeistoffen of zuur na enkele weken verdwenen.

Tip: Heeft u genitale wratten via een seksueel overdraagbare aandoening gekregen? Dan is het mogelijk dat u ook andere SOA’s hebt opgelopen. Vraag een SOA test aan en waarschuw ook uw (seks)partner om een test te laten doen.