Steelwratjes

Veel voorkomende wratten zijn steelwratten. De benaming is echter niet helemaal juist. Een steelwratje is eigenlijk geen echte wrat. Ze ontstaan dan ook niet door een virus. Een steelwrat is te herkennen als een soort huidflapje, of aangroeisel (steeltje) op de huid. De plekken op het lichaam waar ze het vaakst voorkomen zijn de hals en nek, liezen, oksel en de romp. Qua kleur lijken ze op de huidskleur, alhoewel ze soms iets donkerder kunnen zijn. Vaak ontstaan ze spontaan. Soms heeft er eerst een klein wondje gezeten wat slecht is genezen. Het steelwratje wat kan ontstaan is een steelachtige en goedaardige huidtumor. Klachten komen nauwelijks voor. Sommige mensen kunnen wel lichte pijnklachten ervaren.


Ontstaan van steelwratten

Steelwratten komen voor bij een groot gedeelte van de bevolking. Uit cijfers blijkt dat 46% van de mensen gedurende het leven te maken krijgen met deze huidaandoening. Vaak heeft het met de leeftijd te maken. Oudere mensen hebben meer kans op het ontstaan van steelwratjes. Mensen met overgewicht en/of suikerziekte hebben ook een grotere kans op deze huidaandoening. Ze kunnen spontaan ontstaan, maar vaker krijgen mensen een steelwratje op de plek waar een klein wondje heeft gezeten. Deze is niet goed genezen waardoor een steelwratje kan ontstaan.

Steelwratjes verwijderen

Alhoewel steelwratten vallen onder de categorie huidtumoren zijn ze goedaardig en kunnen ze geen kwaad. Toch worden ze, terecht natuurlijk, vaak als storend ervaren. De klachten zijn dan niet lichamelijk, maar juist cosmetisch van aard. Hoe kunt u de steelwratjes verwijderen? Vroeger deden veel mensen dit zelf. Door het steeltje van de steelwratten af te knippen kunnen ze verwijderd worden. Tegenwoordig wordt dit echter niet aangeraden. Om steelwratjes te verwijderen kunt u het beste de huisarts bezoeken. Deze kan ervoor kiezen om ze “steriel” af te knippen, maar tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor bevriezing. Sommige huisartsen kiezen ook voor wegschrapen of wegbranden. Deze methodes werken vaak goed, maar kunnen wel pijnlijk zijn. Nieuwe producten op de markt zorgen ervoor dat u ook zelf op een veilige manier steelwratten kunt verwijderen. Bekijk onze wratten verwijderen producten voor veilige producten om zelf steelwratjes te verwijderen.