Waterwratjes

Alhoewel verreweg de meeste wratten door het humaan papillomavirus worden veroorzaakt is dit niet het geval bij waterwratjes. Waterwratten worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum virus. Dit virus behoort tot de familie van het pokkenvirus. Waterwratjes zijn ook heel anders qua kleur en vorm. Vaak zijn ze huidkleurig, maar ontstaat er een bolvormig uitstulpsel. Soms kunnen ze ook rood van kleur zijn. Door het bolvormige uitstulpsel worden ze ook wel bolhoedwratjes genoemd. Ze komen, in tegenstelling tot de gewone wrat, nauwelijks voor op de handen en voeten, maar vooral op de romp, bij de oksels en rond de hals. Heel soms kunnen ze ook voorkomen op het gezicht. Waterwratjes zijn onschuldig, maar vaak wel vervelend en cosmetisch storend. Ze gaan meestal tussen de 6 en de 12 maanden vanzelf weer over, maar soms kiest men ervoor om waterwratjes te verwijderen.


Ontstaan van waterwratjes

Waterwratjes ontstaan door het molluscum contagiosum virus, maar hoe raak je hiermee besmet? Via direct huidcontact kan besmetting plaatsvinden. Net als bij gewone wratten komen waterwratten vooral voor bij kleine kinderen, omdat hun afweersysteem nog niet voldoende is ontwikkeld. Soms worden volwassenen ook besmet als ze als kind dit type wratten nooit gehad hebben. Zoals nagenoeg alle wratten zijn ook waterwratjes zeer besmettelijk, met name als u wondjes op de huid heeft. Na een besmetting kan het tussen de 2 weken en 6 maanden duren voordat er een dergelijke wrat ontstaat. Vaak komen ze niet alleen, maar is er sprake van meerdere waterwratjes, in sommige gevallen tot wel 100 tegelijk.

waterwratjes
De huisarts kan helpen om de waterwratjes te verwijderen.

Waterwratjes verwijderen

Net als bij gewone wratten zijn er verschillende manieren om waterwratjes te verwijderen. De huisarts kan u hierbij helpen. Waterwratjes kunnen worden weggeschraapt. Dit wordt echter niet gedaan zonder verdoving, daar deze behandeling zeer pijnlijk is. Ook kan de huisarts de waterwratten verwijderen met bevriezing door middel van vloeibaar stikstof. Dit is echter ook vaak pijnlijk. Andere opties zijn wegbranden of weglaseren. U kunt echter ook zelf aan de gang. Wrattenvloeistoffen en crèmes die geschikt zijn voor gewone wratten kunnen ook bij waterwratjes gebruikt worden. Bekijk voor dergelijke producten ons speciale wratten producten pagina.